Erot osaamista ja koulutusta koskevissa asenteissa ja kokemuksissa ovat harvaan asuttujen ja muiden alueiden nuorten välillä hyvin pieniä, osoittaa vuoden 2017 Nuorisobarometrin lisäotokseen pohjautuva tutkimus. Valtion nuorisoneuvoston julkaisema ja Jyväskylän yliopiston Koulutuksen tutkimuslaitoksen toteuttama tutkimus keskittyi harvaan asuttujen alueiden nuorten koulutuspolkuihin ja -asenteisiin, ja sen tarkoituksena oli tarkastella alueellista yhdenvertaisuutta koulutuksessa.
- Tulos on kiinnostava, sillä muun muassa PISA-tutkimuksessa esiin tullut alueellisten osaamiserojen kasvu sekä koulutuspalvelujen saatavuuden heikentyminen harvaan asutuilla alueilla ovat herättäneet epäilyjä koulutuksellisen yhdenvertaisuuden toteutumisesta Suomessa. Harvaan asuttujen alueiden nuorille on myös tyypillisempää jatkaa perusopetuksen jälkeen ammatilliseen koulutukseen kuin lukioon. Tutkimuksen tulosten valossa asuinpaikkaa enemmän nuorten koulutusta koskevia kokemuksia, asenteita ja valintoja näyttävät kuitenkin selittävän vanhempien koulutus ja toimeentulo sekä nuoren oma koulutustausta, tutkijat Jonna Pulkkinen ja Juhani Rautopuro Jyväskylän yliopiston Koulutuksen tutkimuslaitokselta toteavat.
Harvaan asutuilla alueilla korostuvat käytännön taidot
Nyt ilmestynyt Nuorisobarometrin lisäotos kerättiin yhtä aikaa keväällä ilmestyneen valtakunnallisen Nuorisobarometrin kanssa. Kuten jo valtakunnallisessa tutkimuksessa havaittiin, nuorten koulutusta koskevat kokemukset ja asenteet ovat pääosin hyvin myönteisiä. Harvaan asutuilla alueilla asuvat nuoret ovat kokeneet peruskouluaikana muita vähemmän kiusaamista ja omaavat myönteisemmät kokemukset oppilaiden osallisuudesta koulutyön kehittämisessä. He korostavat muiden alueiden nuoria enemmän käytännön taitojen oppimisen merkitystä ja omaa vastuuta oppimisesta.
Vaikka yleiskuva on hyvin myönteinen, sukupuolittain joitakin huolenaiheita tuli esille. Harvaan asuttujen alueiden pojat pitävät koulunkäynnistä vähemmän kuin muiden alueiden pojat. He myös uskovat vähemmän siihen, että koulutus parantaa työnsaantimahdollisuuksia.
Koulutusvalintoja määrittää kiinnostus alaan, ei pitkät välimatkat
Tutkimuksen mukaan harvaan asuttujen alueiden nuorten koulutusvalintoja ja koulutuksen keskeyttämistä määrittää ennen kaikkea koulutusalan kiinnostavuus, ei oppilaitoksen sijainti tai etäisyys oppilaitokseen. Samoin pitkät etäisyydet palveluihin eivät olleet yhteydessä siihen, kuinka tyytyväisiä nuoret olivat elämäänsä ja ihmissuhteisiinsa.
- Myös aiemmissa tutkimuksissa, joissa on selvitetty Itä-Suomen harvaan asutuilla alueilla asuvien nuorten kokemuksia, on tullut esille, että harvaan asuttujen alueiden nuoret ovat kyllä tietoisia muun muassa palvelujen ja koulutusmahdollisuuksien rajallisuudesta omalla asuinpaikallaan, mutta he ovat tottuneet pitkiin etäisyyksiin ja vähäisiin palveluihin. Tämä Nuorisobarometrin harvaan asuttujen alueiden lisäotos tukee näitä havaintoja, Jonna Pulkkinen pohtii.
Harvaan asuttujen alueiden nuoret kokevat voivansa hyvin
Nuorisobarometrin lisäotoksen mukaan harvaan asuttujen alueiden nuoret voivat hyvin ja kokevat kuuluvansa kiinteästi suomalaiseen yhteiskuntaan. Tyttöjen elämäntyytyväisyys on korkeampaa harvaan asutuilla kuin muilla alueilla. 78 prosenttia harvaan asutuilla alueilla asuvista nuorista kokee kuuluvansa kiinteästi suomalaiseen yhteiskuntaan, kun muilla alueilla osuus on 75 prosenttia.
Vaikka tulosten perusteella rahanpuute vaikuttaa nuorten elämään harvaan asutuilla alueilla vähemmän kuin muilla alueilla, edelleen 33 prosenttia maaseutualueilla asuvista nuorista on joutunut jättämään harrastuksen aloittamatta taloudellisten syiden vuoksi. Muilla alueilla vastaava osuus on 40 prosenttia. Harvaan asutuilla alueilla asuvista nuorista harvempi on myös joutunut tuntemaan ulkopuolisuutta tai olemaan tapaamatta ystäviä rahanpuutteen vuoksi, kuin muilla alueilla asuvista nuorista.
- Tutkimuksen tulosten viesti on myönteinen. Vaikka julkisuudessa keskustelua harvaan asuttujen alueiden koulutusmahdollisuuksista hallitsevat usein kouluverkon karsiminen, pitkät koulumatkat ja muutto kaupunkiin opiskelupaikan perässä, nuoret ovat säilyttäneet myönteisen suhtautumisen oppimiseen ja koulutukseen. Tutkimus tuo esiin maaseudun voimavaroja, kuten yhteisöllisyyden, joka voi näkyä nuorten korkeassa elämäntyytyväisyydessä ja kokemuksessa kuulumisesta yhteiskuntaan. Harvaan asutuilla alueilla raha ei väittämättä määritä nuorten vapaa-ajan viettoa ja sosiaalisia suhteita samalla tavoin kuin kaupungeissa. Kokonaisuudessaan on ollut tärkeää saada maaseutukunnissa asuvien nuorten ääni kuuluviin tämän tutkimuksen kautta, toteaa valtion nuorisoneuvoston puheenjohtaja Hilkka Kemppi.
Pulkkinen, Jonna & Rautopuro, Juhani (2018) Opin polut ja pientareet harvaan asutuilla alueilla - Nuorisobarometri 2017 lisäotos. Valtion nuorisoneuvoston julkaisuja 59.
Nuorisobarometri on vuodesta 1994 lähtien 15-29-vuotiaille nuorille toteutettu kyselytutkimus, jota julkaisevat Valtion nuorisoneuvosto, Nuorisotutkimusseura, Nuorisotutkimusverkosto ja opetus- ja kulttuuriministeriö. Osa kysymyksistä toistuu samoina, osa on vaihtuvien teemojen mukaisia. Vuoden 2017 Nuorisobarometrin teemana oli osaaminen ja koulutus, ja kyselytutkimuksesta toteutettiin valtakunnallisen otoksen ohella lisäotos harvaan asutuilla alueilla asuvista nuorista. Nuorisobarometrin lisäotokseen haastateltiin 1003 15–29-vuotiaista nuorta, jotka asuvat Tilastokeskuksen Kaupunki-maaseutuluokituksen ydinmaaseutuun tai harvaan asuttuun maaseutuun kuuluvissa kunnissa.
Tämä Valtion nuorisoneuvoston julkaisema Nuorisobarometrin lisäotokseen pohjautuva tutkimus keskittyy harvaan asuttujen alueiden nuorten koulutuspolkuihin ja -asenteisiin, ja sen tarkoituksena on tarkastella alueellista yhdenvertaisuutta koulutuksessa. Tutkimuksessa lisäotoksen nuoria verrattiin niihin Nuorisobarometrin pääotoksen nuoriin, jotka asuvat muilla alueilla (N=1634). Tutkimuksen toteutti Jyväskylän yliopiston Koulutuksen tutkimuslaitos.
Kaikki Nuorisobarometrit luettavissa osoitteessa www.tietoanuorista.fi.
Lisätietoja:
Projektitutkija Jonna Pulkkinen, Jyväskylän yliopiston Koulutuksen tutkimuslaitos
p. 040 805 3573, jonna.pulkkinen@jyu.fi
Apulaisprofessori Juhani Rautopuro, Jyväskylän yliopiston Koulutuksen tutkimuslaitos
p. 040 805 4936, juhani.rautopuro@jyu.fi
Pääsihteeri Herttaliisa Tuure, Valtion nuorisoneuvosto
p. 040 515 9367, herttaliisa.tuure@minedu.fi
Julkaisutilaisuus:
Ti 2.10.2018 klo 13.00-15.30
Kallion Kortteli, Kuntatalo, Toinen Linja 14, Helsinki
Tutkijat median tavattavissa klo 15.00-15.30
Seurattavissa livenä: http://videonet.fi/minedu/20181002/
Ohjelma:
klo 13.00 Tilaisuuden avaus – puheenjohtaja, valtion nuorisoneuvosto Hilkka Kemppi
Klo 13.15 Tulosten esittely – Jyväskylän yliopiston Koulutuksen tutkimuslaitos Jonna Pulkkinen ja Juhani Rautopuro
Klo 14.00 Kommenttitunti
Harri Peltoniemi, johtaja, Kansallinen koulutuksen arviointikeskus
Tomi Alakoski, toimitusjohtaja, Suomen 4H-liitto ry
Jussi Ronkainen, tutkimusyksikönjohtaja, Nuorisoalan tutkimus- ja kehittämiskeskus Juvenia, Xamk
Tuomo Puumala, kansanedustaja, sivistysvaliokunnan puheenjohtaja
Eeva-Riitta Pirhonen, ylijohtaja, opetus- ja kulttuuriministeriö
klo 15.00 Tilaisuus päättyy, tutkijat tavattavissa 15:30 asti. Kahvitarjoilu.
Tilaisuuden päätös